Onze partners

ewals.jpg

Adres

Provinciale Handelsschool
Gouverneur Verwilghensingel 1
3500 Hasselt
Tel: 011 26 72 11
Fax: 011 26 72 10
Mail: phhasselt@limburg.be

Budget 4 Life

In het nieuws horen we alsmaar vaker dat gezinnen kampen met een overmatige schuldenlast. Opvallend daarbij is de stijging in het aantal jongeren dat bij het OCMW aanklopt met een financiële hulpvraag. Als PAV-leerkrachten willen we ook werken aan preventie in de schuldhulpverlening, meer bepaald preventie bij jongeren.
Budget4Life, de interactieve tentoonstelling rond budget en koopkracht bood het antwoord op de vele vragen van onze leerlingen van het 6de en 7de jaar. Twee maatschappelijk werkers uit het werkveld leidden de leerlingen rond doorheen de wereld van consumeren, schulden maken en oplossingen zoeken.
De leerlingen maakten een budgetoefening via het leef-je-loon spel. De resultaten van hun oefening werden vergeleken met levensechte situaties.
Ze overliepen en visualiseerden de grootste oorzaken van schuldenlast nl. inkomstenverlies en overconsumptie (o.w.v. status, reclame, verslaving en kredieten). Er werd nagedacht over wat er gedaan kon worden als je in financiële moeilijkheden geraakte.
De leerlingen waren verbaasd over de wrede aanpak van de energieleverancier en de deurwaarder; de begeleiders waren verbaasd over de beleefdheid en ervaringsdeskundigheid van onze jongeren. En ik….fier!

Gertie Leenders